Skip to content

Vervangt marketing sales?

In het verleden waren sales en marketing twee aparte afdelingen binnen organisaties. Sales was verantwoordelijk voor het persoonlijk contact met de (potentiële) klanten en het afronden van de koop. De marketingafdeling was daarentegen verantwoordelijk voor het aantrekken van potentiële klanten. De online wereld zorgt ervoor dat marketing en sales steeds dichterbij elkaar komen. Komt er een tijd dat marketing de sales gaat vervangen?

Sales en Marketing werken samen

De online wereld

Nu de digitale wereld alleen maar populairder wordt is er ook veel meer concurrentie tussen bedrijven. Voor het digitale tijdperk kochten mensen producten uit hun eigen omgeving. Hierin was de salesafdeling erg belangrijk. Sales medewerkers gingen langs (potentiële) klanten en waren verantwoordelijk voor het klantencontact en de verkoop van de producten. Door de digitale wereld is het tegenwoordig zo makkelijk om iets uit een andere steden, provincies of zelfs landen te bestellen via het internet. Mensen zoeken op internet wat ze graag willen weten of willen kopen en krijgen vaak duizenden zoekresultaten. Bedrijven willen graag zo hoog mogelijk tussen deze resultaten staan. Hiervoor is de marketingafdeling erg belangrijk.

Het belang van de marketing afdeling in de digitale wereld

80% van de Nederlanders is actief op sociale media. Dit maakt duidelijk dat de potentiële klant zich tegenwoordig vooral op het internet begeeft. Maar hoe ga je deze potentiële klant benaderen? Hoe zorg je dat de potentiële klant een echte klant wordt? Een marketeer kan dit per doelgroep uitzoeken en kan deze vragen voor de organisatie beantwoorden. Ze kunnen een goede campagne opzetten om de doelgroep van de organisatie te bereiken en te laten kopen. Ik ben van mening dat veel organisaties de waarde van een goede marketing afdeling onderschatten.

Als de online marketingafdeling de potentiële klanten kan overhalen tot aankoop is een salesafdeling dan nog wel nodig in sommige organisaties? Wordt de salesafdeling vervangen door de marketingafdeling? Ik ben van mening dat een salesafdeling niet meer in elke organisatie nodig zal zijn. Desondanks zal een salesafdeling in sommige organisaties nog wel van belang blijven voor het binnenhalen van klanten.

Maakt u nog geen of (te) weinig gebruik van marketing en heeft u hulp nodig? Neem vrijblijvend contact met met mij op en we kijken samen naar de mogelijkheden voor uw organisatie.